PensioenBattles:

2016

Als Nederlandse Vereniging van Freelance Pensioenspecialisten willen wij graag een bijdrage leveren aan het debat over de toekomst van de pensioensector.

Dit doen we door onder andere debatten te organiseren waarbij tegengestelde meningen tegenover elkaar gezet worden in een (licht) competitieve sfeer, die lijkt op een bokswedstrijd: de PensioenBattle. Door ideeën te laten botsen willen we tot nieuwe inzichten komen en zo een bijdrage geven aan de pensioenvernieuwing.

Dat de eerste Pensioenbattle zo'n succes was, is er vooral aan te danken dat er twee interessante kampen tegenover elkaar stonden. Een scherp debat is spannender dan weer een opgelegde toekomstvisie. Het strijdelement: wie heeft de beste kaarten om de komende tien jaar markt en invloed te veroveren? Hierbij draait elk thema om de "hoe" vraag. Dat het huidige pensioensysteem anders moet dat weten we nu wel.

Hier enkele visies op het huidige pensioenstelsel:

In 2016 gaat de Nederlandse Vereniging van Freelance Pensioenspecialisten een aantal kleinere Battles organiseren. Deze vinden plaats op locatie bij bedrijven uit de pensioenmarkt. Dit zal elke keer plaatsvinden op een donderdag tussen 17.00 en 20.00. We beginnen met een hapje en drankje en daarna barst de strijd los. We noemen het:

De Mini PensioenBattles 2016

.

Spelregels

Tijdens een Mini PensioenBattle worden twee mensen met aansprekende, maar tegengestelde meningen en perspectieven tegenover elkaar gezet. Daarmee bereiken we een interessante discussie en uitwisseling van argumenten. We gaan voor de interactieve, directe manier van een debat. Gebruik van powerpoint, briefjes en de aloude katheder is verboden. De battle wordt gemodereerd door discussieleider en panelleden samen. Deze 'Raad van toezicht' grijpt in met 3, 5 of 10 (Knock-out) tellen als een pitcher in hun ogen ontspoort, of gewoon flauwekul verkoopt. Het debat en de standpunten worden direct gedeeld met twitter via live verslag met tweets, twitterpolls en live streaming.

Na de stemronde en bekendmaking van de uitslag door de voorzitter van het panel worden de Mini PensioenBattles afgesloten met een borrel. Naast dat het inhoudelijk interessant is, moet het vooral gezellig zijn, en kijken we uit naar een leuke, inspirerende avond.

Mini PensioenBattle Ronde 1

Aanleiding van de eerste ronde van de Mini PensioenBattle is het duidelijke statement van voormalig ABP­directielid Jean Frijns die hij gemaakt heeft in het artikel van PensioenPro.

Frijns: ABP sluiten en overgaan op premieregeling!


Bron: Pensioen Pro, Frank van Alphen, 18 februari 2016

Quote uit dit artikel:

“Ik geloof niet meer dat je het huidige systeem kunt aanpassen en verbeteren. Dat is de afgelopen zes jaar ook niet gelukt. Je blijft zitten met een fonds dat het beleggingsbeleid niet kan differentiëren naar groepen met een eigen risicoprofiel.”

“De beste oplossing is het fonds te sluiten en verder te gaan met individuele beschikbare- premieregelingen. Dan zien deelnemers wat ze opbouwen. Dat is wat ze willen. Het is ook in lijn met de voorstellen van de SER, die pleit voor persoonlijke pensioenrekeningen.”

Korten? Splitsen? Sluiten en over naar beschikbare premieregelingen? Dit is het onderwerp van de eerste ronde van de Mini PensioenBattle.


Testimonials van seminars georganiseerd door de NVvFP

Ja, want de opzet was verfrissend. Ik ben ervan overtuigd dat van de ervaring geleerd zal worden om het de volgende keer nog beter te maken.
Maarten Koster
(PensioenBattle PPI v Verzekeraar)
De pitch van Jan Donselaar: hij ging er lekker fel in, zette zich af, met de nodige humor en zelfspot. Toen zag je wat gebeuren.!
Jos van Rossum
(PensioenBattle PPI vs Verzekeraar)
Boeiende sprekers met actuele onderwerpen waarin de kansen en de toekomstvisie zichtbaar gemaakt worden.
Alfons Stalenhoef
(PensioenMeeting )
Interessant verhaal over mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Wel eenzijdig belicht vanuit standpunt Verzekeraars, respectievelijk Zwitserleven, Reaal en Delta Lloyd
Jan Piet van Til
(PensioenMeeting )